Slowakije in vogelvlucht

Recente historie

Slowakije maakte tot 1918 deel uit van het Hongaarse deel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Destijds werd de economie overheerst door mijnbouw en landbouw, de industriële productie was onderontwikkeld. Na 1918 maakte Slowakije deel uit van Tsjecho-Slowakije. Gedurende deze periode stagneerde de Slowaakse economie min of meer. Kleinschalige landbouw had de overhand, en het wegennet was niet erg ontwikkeld. Alleen de machine- en chemische industrie ontwikkelden zich enigszins.

Na de Tweede Wereldoorlog vond er een grootschalige industrialisering van Slowakije plaats. Tijdens het communisme steeg de industriële productie enorm en nam een leidende positie in de Slowaakse economie. Een snelle vooruitgang werd ook bereikt op het gebied van transport, ook de kwaliteit van het wegennetwerk verbeterde.

Op 1 januari 1993 splitste Tsjecho-Slowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Dit was het begin van de Slowaakse Republiek als de soevereine democratische staat zoals we die tegenwoordig kennen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Economie en handel

Tegenwoordig is de industriële productie een belangrijk deel van de economie. De belangrijkste industrieën zijn de machine- en de chemische industrie.

Door de ligging aan knooppunten van Europese handelsroutes, speelt Slowakije een belangrijke rol in het internationale transportverkeer.

Sinds de invoer van het vlaktaks-systeem in 2004 is Slowakije zeer in trek bij buitenlandse investeerders. Grote fabrikanten als Kia, PSA Peugeot Citroën, Volkswagen, Samsung en Whirlpool hebben zich hier gevestigd en profiteren van de lage (loon)kosten en belastingvoordelen. In hun kielzog zijn er ook diverse toeleveranciers neergestreken waardoor de productiecapaciteit enorm is toegenomen.

Slowakije en de Europese Unie

Sinds 01 januari 2004 is Slowakije volwaardig lid van de Europese Unie. Aan het einde van 2007 zijn ook de grenzen opengesteld voor personen- en vrachtvervoer volgens het verdrag van Schengen. Vanaf 01 januari 2009 wordt er ook in Slowakije met de Euro betaald.

Ligging

kaart slowakije

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Slowakije ligt in Midden-Europa. In het noorden grenst het aan Polen, in het zuiden aan Hongarije en in het oosten aan Oekraïne. In het noordwesten grenst het aan Tsjechië en in het zuidwesten aan Oostenrijk.

De grens met Oostenrijk wordt gedeeltelijk gevormd door de rivier Donau. Hier ligt ook de hoofdstad Bratislava. De afstand naar Wenen bedraagt slechts 60 kilometer.

De afstand Utrecht – Bratislava is 1200 km. Er zijn directe vliegverbindingen vanuit Amsterdam en Brussel naar Bratislava van waaruit een transfer mogelijk is naar Kosiče in het oosten.

Comments are closed.